Despre sărăcie, copii și EDUCAȚIE

septembrie 25th, 2011

Copii cu copii – o poveste zugravită periodic de buletinele de știri. Copii născuți în sărăcie, printre gunoaie, în sânul unor familii dezorganizate și lipsite de oportunități. Copii care renunță la școală, pierzând astfel și fărâma de șansă de a ieși din acest mediu. Copii fără copilărie, înfometați, abuzați, care își asumă prematur responsabilități de oameni mari. Copii fără vise și fără viitor. Sunt ei liberi? Au ei vreo șansă să își schimbe destinul? Mai important, ce facem noi pentru a-i elibera din capcana sărăciei?

Guvernanții de azi împart românii în două categorii: românii harnici și românii leneși. Cei harnici au tot ce le trebuie, iar cei leneși n-au decât să dispară pentru a elibera societatea de povara lor! Suferința mea este că prea mulți dintre noi acceptă acest mod simplist de a privi lucrurile. Poate că n-au timp, poate că au prea multe griji personale, poate că se simt și ei în pericol, poate că e pur și simplu mai ușor decât să iei atitudine… Este atât de ușor să aluneci dintr-o zonă a societății în alta!

Am avut ocazia să văd funcționând, într-o insulă extrem de săracă din Caraibe, un program pentru Educație care m-a încântat și m-a pus pe gânduri. Acolo, toți copiii care merg la școlile stat, primesc 2 uniforme gratuite pe an, stau la școală toată ziua și primesc masă gratuită. Toată lumea învață limba engleză, o necesitate fiind vorba de o insulă turistică. Cei săraci își duc copiii la școală numai pentru că, practic, sunt scutiți de niște cheltuieli, cu mâncarea și îmbrăcămintea. Și astfel, toți copiii au în mod real dreptul la educație, au șansa de a învăța și de a obține mai târziu un loc de muncă decent. Evident, școala asigură și educația sanitară, de igienă și, bineînțeles, asistență medicală. Ei formează o societate de oameni muncitori, sănătoși, care nu vor avea probleme să se integreze în câmpul muncii și să își îndeplinească rolul în societate.

E greu să nu faci o paralelă. Mai mult, este șocant că prea mulți dintre noi au impresia că aceste zone sărace ale lumii sunt grav înapoiate și din punct de vedere educațional, ignorând total enormitățile din propriul nostru sistem de învățământ.

Cum pregătim noi societatea de mâine? Pe ce clădim România copiilor noștri? Ce fel de oameni formăm în societatea românească de azi? Ce facem noi ca viitorul celor născuți în sărăcie să nu fie atins de mizerie, de boli, de umilință, de lipsa de educație, de infracționalitate și de abuzuri?

Toate aceste frânturi de vieți sfărâmate sunt frecvent prezente pe ecrane, problema este că alegem prea des să le ignorăm. Nu este suficient să vedem problemele din jurul nostru, trebuie să și facem ceva pentru a le soluționa. Depinde de fiecare dintre noi dacă astfel de copii primesc o șansă reală la un viitor curat, decent și onest, dacă ei vor crește liberi să își îndeplinească rolul în societate și să își atingă potențialul maxim.

TREBUIE ca fiecare copil să aibă dreptul real, nu doar scriptic, la EDUCAȚIE, la SĂNĂTATE, dreptul la o VIAȚĂ DECENTĂ! Iar aceste drepturi trebuie transpuse în programe. Societatea românească, prin aleșii săi, are obligația să găsească soluții pentru a îmbunătăți viața acestor copii, pentru a-i integra în societate, pentru a le crea oportunitatea să facă, al rândul lor, ceva pentru comunitate.

Ce bine ar fi dacă orice copil din această țară ar putea merge la grădiniță, la școală! Ce bine ar fi dacă ar avea ocazia să învețe o meserie, să se pregătească pentru viață! Orice copil sănătos are acest potențial, dar prea mulți cresc într-un mediu fără șanse. Ne îngrozim cu toții când urmărim știrie, dar viața merge mai departe, iar ei rămân acolo, sortiți să caute prin gunoaie! Nu este drept și nu este bine pentru nimeni, nici măcar pentru cei care privesc totul de la volanul mașinilor de lux și ei, la rândul lor, prizonierii unei lumi în care educația nu mai are nici o valoare. Nu cred că aceasta este lumea în care ne dorim să trăim, în care vrem să ne creștem copiii, indiferent pe ce treaptă a scării sociale ne aflăm!

Articol in categoria: Educatie,Social


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273