Cumularea ajutoarelor sociale

septembrie 8th, 2011

Alegerile din Neamț și Maramureș au readus în atenția publică discuția despre mijloacele de fraudare, în special mita electorală. Pe fondul acestor dezbateri, Sebastian Lăzăroiu s-a lansat într-un atac la adresa USL, acuzându-i pe reprezentanții acesteia nu doar de proliferarea mitei electorale, cât și de fraudarea sistemului de ajutor social. Pentru a pune capăt corupției în rândul primarilor USL, ministrul Sebastian Lăzăroiu a anunţat că de la 1 ianuarie 2012 nu vor mai exista nici venit minim garantat, nici ajutoare de încălzire, acestea fiind cumulate într-un singur ajutor.

În pleiada sa împotriva mitei electorale, ministrul Muncii a uitat să menționeze felul în care cumularea ajutoarelor îi va ajuta pe beneficiarii sistemului de asistență socială. Deși Sebastian Lăzăroiu reprezintă un partid aflat la putere, discursul său denotă o nesiguranță electorală paradoxală, care îl determină să atace opoziția. Mai mult și chiar mai rău, ministrul Muncii dovedește o preocupare intensă pentru reglementarea viitoarei perioade electorale, în timp ce apropierea iernii este din ce în ce mai apăsătoare odată cu eliminarea subvențiilor pentru încălzire și creșterea prețului gigacaloriei și al gazelor.

Că actualul Guvern, sub diverse pretexte, acționează în interes electoral și de partid, neglijând total problemele României reale, nu mai este o noutate. Mă surprinde însă că după 7 ani de guvernare de dreapta, numărul de persoane care necesită asistență socială a crescut exponențial, la fel cum mă surprinde nonșalanța cu care Sebastian Lăzăroiu îi etichetează pe cei cu venituri de peste 800 lei pe membru de familie ca fiind bogați.

Ceea ce pierde din vedere actualul ministru al Muncii este faptul că intenția sa de a ”face ordine în sistem” va rămâne fără rezultate, la fel ca și politica tuturor guvernelor conduse de Emil Boc de a reduce beneficiarii sistemului de asistență socială. În principiu, din cauză că, la fel ca toate măsurile guvernamentale de până acum, nu are la bază interesul față de îmbunătățirea calității vieții și față de modernizarea reală a sistemului.

Îi recomand ministrului Lăzăroiu o reanalizare a perspectivei pe care o are asupra veniturilor populației sau, cel puțin o analiză realistă a mijloacelor de ameliorare a sistemului de asistență socială. Cumularea ajutoarelor sociale nu aduce nici un beneficiu celor care la iarnă nu-și vor putea permite să plătească facturile de încălzire. Generalizarea sau uniformizarea acordării de ajutoare sociale nu este o soluție. Din contră, pentru a asigura acordarea legală a subvențiilor este nevoie de individualizare, de studierea particulară a dosarelor depuse pentru asistență socială, de aplicarea unor indicatori care să cuantifice situația socio-economică – același venit nu reprezintă aceeași putere de cumpărare în funcție de mediul urban sau rural, spre exemplu.

Nimeni nu susține că sistemul de asistență socială ar fi perfect! Din contră! Însă actuala putere demonstrează fără dubiu că îi lipsește o viziune politică proactivă, că nu poate să le ofere celor asistați social șanse să iasă din acest cerc vicios. Mai rău, îi face pe oameni dependenți de sistemul social, în această postură fiind mai ușor de controlat și chiar de adus la vot.

Articol in categoria: Comunicate


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273