Educație fără educație

septembrie 8th, 2011

…. iar de învățământ nu mai poate fi vorba

Plec de la premisa că școala are rolul să formeze tinerii pentru viață, să îi învețe să învețe singuri, să le ofere un set de coordonate civice și sociale, să le formeze un orizont de așteptare realist, să le prezinte modele și repere morale solide, să îi ghideze în funcție de înclinațiile și abilitățile personale către o carieră și către un rol în societate. Pare o responsabilitate foarte mare, mai ales pentru o instituție care are atât de multe neajunsuri.

La noi, datorită lipsei totale de motivație – din pacate, de multe ori și de pregătire – a profesorilor, școala românească s-a dezis total de misiunea sa educațională. În ultimii ani elevii nu mai sunt educați, ci învățați și, după cum arată bacalaureatul din acest an, nici aici școala nu face o treabă prea bună.

Bacalaureatul din acest an oferă o perspectivă de-a dreptul înfricoșătoare asupra viitorului întregii societăți românești. Cel mai înspăimântător este că de pe băncile liceelor a ieșit în acest an o generație de șomeri. Fără cunoștințe aplicabile, fără direcție, fără oportunități și fără perspective, la sfârșitul anilor de școală, cu sau fără diplomă de bacalaureat, tinerii se înghesuie la birourile forțelor de muncă.

Radiografia examenului de bacalaureat este radiografia întregii societăți. Concluziile, un sistem de învățământ bazat pe acumularea de informații teoretice în loc să fie centrat pe dezvoltarea unor competențe practice și o societate în care șomerii au diplome pretențioase și nici o competență utilă pentru a se putea angaja.

Toate acestea sunt rezultatul politicilor confuze de până acum. Reforma educației a eliminat de fapt educația și s-a concentrat pe simplificarea programei de predare în așa măsură încât a făcut-o incoerentă. S-a perpetuat astfel o mentalitate viciată că elevii trebuie să învețe cât mai mult din toate materiile, că fără facultate tinerii își ratează viața și că e aproape rușions să faci o școală de meserii și să devii mecanic sau asistentă. Perdem ușor din vedere viziunea de ansamblu asupra unei societăți care are nevoie și de ingineri, doctori sau economiști, dar și de mecanici, muncitori, asistente medicale și educatori.

Scena publică este invadată în această perioadă de diagnostice ale sistemului de învățământ, mai mult sau mai puțin pertinente, dar ne lipsesc cu desăvârșire planurile de tratament. Sunt acuzați profesorii pentru lipsa de pregătire și de disponibilitate față de prelucrarea materiei, uitându-se faptul că nu există o bază de selecție pentru cadre didactice, că liceele pedagogice nu sunt în general bine cotate și că ajung profesori tineri care sunt la rândul lor produsul sistemului defectuos și care au ratat deja câteva planuri de carieră. Creșterea exigențelor la examenele de titularizare nu este o soluție în condițiile în care nu se întreprinde nimic în sensul îmbunătățirii pregătirii viitorilor profesori, ca să nu mai vorbim de motivarea tinerilor să aleagă o carieră didactică.

La rândul lor sunt blamați, etichetați și discreditați toți elevii, uitându-se că vârfurile fiecărei generații, olimpicii și premianții sunt dați uitării, sunt demotivați, neprotejați și lipsiți de orice stimulente să își continue studiile și cariera în România. Severitatea supravegherii la examenul de bacalaureat nu ar trebuie să fie un motiv de mândrie pentru ministrul Educației atât timp cât nu a acționat în sensul creșterii calității actului educațional.

Din această perspectivă ministrul Funeriu este la fel de vinovat de perpetuarea situației de instabilitate economică precum ceilalți colegi ai săi din Guvern. În loc să se poată angaja și susține singuri, absolvenții noștrii aglomerează agențiile de șomaj, împovărând și mai mult bugetul statului. Dacă eșecul de la bacalaureat nu este un motiv suficient pentru ca ministrul Educației să își dea demisia – si după cum vedem nu este – această perspectivă ar putea fi impulsul necesar pentru schimbarea domnului Funeriu.

Articol in categoria: Comunicate


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273