Leadership

iunie 27th, 2013

Într-o situație critică, oamenii reacționeaza diferit.

Cu toții, însă, ne bucurăm atunci când oamenii reușesc să facă echipă și să se mobilizeze pentru a învinge teama, a se implica și a rezolva problema, indiferent care este aceea.

Care este acel ceva care face diferența? Diferența între implicare si neimplicare, diferența între teamă și eroism?

Un eveniment tragic, accidentul de la Podgorița, ne-a zguduit pe toți în aceste zile. Fără, excepție, am admirat cu toții felul în care cetățenii muntenegreni s-au implicat și au acționat, fără teamă, pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. O lecție!

Pe lângă comentariile din presă, toată lumea a comentat evenimentul și am auzit și comentarii de genul: ”Noi, românii nu am fi fost în stare să reacționăm așa.” Exemplul, clasic, era al acelor bărbați, care, stăteau la cârciuma din sat în timp ce satul lor era inundat, fără a-și pune problema că o mână de ajutor dată jandarmilor ar fi utilă.

Atunci când vine vorba că noi românii, suntem așa și pe dincolo, ba hoți, ba lași, ba puturoși, ba … fel de fel de epitete cu care ne autogratulăm, pe mine mă cuprinde o stare de revoltă, pentru că sunt și eu româncă. Eu nu sunt așa și marea majoritate a românilor pe care-i cunosc sunt frumoși, corecți, harnici și capabili de eroism.

”Marii lideri sunt aproape întotdeauna oameni care pot simplifica, care pot opri dezbaterile, argumentele și dubiile oferind o soluție pe care toată lumea o poate înțelege ” – General Colin Powell

În momente de criză, în momente critice, e nevoie de un lider care să coordoneze oamenii pentru a face echipă, pentru a se mobiliza, pentru a învinge teama și a face ceea ce trebuie. E nevoie de un lider care să știe ce trebuie făcut și care să știe să pună oamenii la treabă, fiecare după puterile lor, așa cum au făcut echipa de alpiniști de la Podgorița. Sunt convinsă ca liderul lor a fost cel care a făcut diferența.

În egală măsură, cel care a revoluționat sistemul de urgență, Doctorul Raed Arafat, este un mare lider, în fața căriua ne inclinăm în semn de respect. O dovedește de fiecare dată.

”Liderii sunt cei care le dau putere celorlalți” zice Bill Gates

La fel ar trebui să acționeze în situații critice din comunitățile locale, Primarul, Directorul școlii, Șeful echipei de jandarmi, Șeful ISU, și așa mai departe… Ei trebuie să creadă în oamenii din comunitate, să-i cunoască și să-i îndrume, să-i facă să se simtă importanți, să fie LIDERI ai lor.

Probabil că unii sunt născuți să fie lideri, dar cred că educația este cea care construiește marii lideri. Oare n-ar trebui să acordăm mai multă atenție acestui aspect?

Articol in categoria: Editorial,Social


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273