Problema noastră, a românilor…

noiembrie 18th, 2012

?Problema noastră, a românilor, este că am ajuns să credem în cea mai proastă versiune a noastră. Suntem convinși că ne reprezintă hoții de buzunare ce bântuie Marea Britanie, cetățenii trimiși înapoi în țară de francezi, cerșetorii de pe străzile spaniole sau bacantele care înșeală bătrâni italieni. Și, cu imaginea asta odioasă despre noi înșine în fața ochilor, mulți dintre noi fug cât îi țin picioarele de tot ceea ce ține de limba română, de tradițiile românești, de folclorul românesc și chiar și de România, adoptând cetățenia altor țări.

În această descriere se înscrie și reacția părinților români din Ladispoli, lângă Roma, care s-au revoltat împotriva cursului gratuit de limbă și cultură română introdus în programa școlară ca materie obligatorie de către conducerea școlii.

”Chiar dacă e gratis, nu vrem cursul de română pentru copiii noştri. Daţi-ni-l mai degrabă pe cel de engleză”. Lecţiile de limba şi cultura română au declanşat o revoltă la institutul şcolar Corrado Melone din Ladispoli, una dintre şcolile mari, frecventată zilnic de 941 de elevi de la trei ani în sus: 225 de străini, dintre care 182 de naţionalitate română.” – Gazeta Românească

Cursul de limbă și cultură română este subvenționat de Guvernul României, urmărindu-se prin aceasta menținerea legăturilor cu țara de origine a românilor plecați peste hotare. Pentru că statul român speră să le poată oferi românilor plecați la muncă în străinătate condițiile pentru a reveni în țară, investește în educație, astfel încât prăpastia culturală și lingvistică să fie cât mai ușor de depășit.

La nivel superficial, reacția părinților și-ar putea găsi o justificare. Plecați să muncească în străinătate, pentru că în România nu prevăd nici o șansă la un viitor decent pentru copiii lor, se revoltă împotriva statului român și resping ajutorul oferit de acesta. Când muncești din greu, departe de „casă”, când te supui la standarde duble din cauză ca ești emigrant, când știi că singura ta șansă e să fii serios și să dovedești că nu faci parte dintre „acei români” care ne fac imagine negativă peste tot și când știi că, în țară, statul nu se înghesuie să facă mare lucru să îți ușureze viața, e posibil ca această indignare să ți se pară o reacție acceptabilă.

Dacă privești însă problema în profunzime, înțelegi că nu ne putem dezrădăcina complet, că a nu mai privi în urmă înseamnă a da uitării și lucrurile frumoase, că a vorbi românește nu este doar dovada incriminatoare că aparții unei națiuni văzută rău în exterior, ci poate reprezenta și un avantaj social într-o lume care tinde spre globalizare. Mai mult, a vorbi românești și a învăța despre cultura acestui popor înseamnă a păstra legătura cu cei rămași în țară, cu familia, cu prietenii, cu trecutul nostru personal sau colectiv, înseamnă a transmite copiilor noștri acele frânturi pentru care ne putem mândri că suntem români.

Da, sunt români care cerșesc, care fură, care se prostituează sau care înșeală bătrâni nevinovați. Dar, dacă ne uităm numai la aceștia, nu îi vedem și pe ceilalți, cei care salvează vieți, fie că sunt medici sau cercetători sau oameni obișnuiți în situații neobișnuite, cei care fac performanță, în artă, în sport sau în viața de zi cu zi. Ei sunt cei care ar trebui să fie în prim-plan. Ei fac România. Și dacă n-am avea alte motive să fim mândri de țara noastră, faptul că vorbim aceeași limbă cu acești eroi anonimi ar fi suficient pentru a ne făli că suntem români.

Ce ar trebui să ne indigneze? Că restul lumii ne asociază cu exemplele negative, că sunt mai vizibili tâlharii sau cerșetorii, decât cei care muncesc cinstit, că părinții de alte etnii ai copiilor din școala de la Ladispoli consideră inutile limba și cultura română, că noi înșine am ajuns să le considerăm inutile pentru că nu ne oferă șansa la un serviciu mai bun sau la un trai mai bogat. Ceea ce ne oferă însă este un trecut și o bogăție sufletească ce nu poate fi cumpărată în nici o valută.

Articol in categoria: Editorial,Pagini,Social


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273