Dezvoltarea romaniei sociale

noiembrie 17th, 2009

Statul este dator sa isi asume rolul sau firesc, de organizator al societatii, de furnizor de servicii publice fundamentale, de factor de reglementare al pietelor si pe cel de corector al greselilor acestora. Statul trebuie sa fie garantul sigurantei cetateanului in fata avalansei de schimbari cu care acesta se confrunta in fiecare zi. Trebuie sa ofere fiecarui om sentimentul de siguranta si incredere ca, de aceasta data, cu adevarat, prin politicile sociale ale statului, nimeni nu va fi lasat in urma si cu totii vom lua parte la progresul societatii romanesti. Dorinta mea este ca la finalul mandatului meu de presedinte orice familie din Romania sa iti poata asigura din munca cinstita o locuinta, o scoala mai buna pentru copii si medicamente accesibile pentru cei batrani.

De aceea, eu am convingerea ca preocuparea esentiala a statului trebuie sa fie dezvoltarea si intretinerea capacitatii fiecarui cetatean activ de a ocupa un loc de munca. Locul de munca platit corect este cea mai buna sursa de dezvoltare sociala.

Ca presedinte al Romaniei voi propune un Pact National pentru Locuri de Munca, Formare Profesionala si Protectie Sociala ca motor de restabilire a increderii, solidaritatii si coeziunii sociale. Aceste Pact va fi asumat de intreaga societate romaneasca, de la partide politice pana la parteneri sociali si reprezentanti ai mediului de afaceri. El va constitui fundamentul pentru dezvoltarea unei veritabile economii sociale de piata in Romania, in care eficienta economica se imbina cu asigurarea de sanse egale tuturor. Investitia in oameni, in formarea profesionala permanenta, va contribui direct la sustinerea cresterii economice. Degeaba avem locuri de munca si forta de munca, daca oamenii nu sunt calificati pentru posturile libere din economie. Datoria noastra este sa adaptam forta de munca la nevoile pietei si sa ne asiguram ca locurile de munca nou create sunt ocupate de oameni bine pregatiti. In acest sens voi continua sa sustin cu toata convingerea atragerea de bani europeni prin Fondul Social European pentru instruirea fortei de munca. Numai anul acesta, prin proiectele aplicate in cadrul acestui program au fost ocupate sau mentinute cateva zeci de mii de slujbe. Aplicarea acestui program in sine a dat de lucru la peste 11.000 de experti, oamenii cu inalta calificare, pentru evaluarea si implementarea proiectelor. Voi incuraja intotdeauna programele pentru crearea de locuri de munca in randul categoriilor vulnerabile.

Astfel, voi propune guvernului acordarea de stimulente fiscale si financiare companiilor care creaza slujbe pentru persoanele cu varste de sub 25 de ani si celor de peste 45 de ani. In felul acesta ne apropiem catre un deziderat firesc al oricarei economii sociale de piata si anume ocuparea integrala a fortei de munca.

In acelasi timp, voi incuraja guvernul sa creeze locuri de munca in economia sociala – asistenti sociali, insotitori, educatoare, supraveghetoare, etc. In acest fel, vom oferi un sprijin real pentru cei care isi cauta un loc de munca, dar asiguram si protectie sociala autentica pentru cei vulnerabili – batranii singuri, copiii abandonati, persoane cu nevoie speciale.

Avem nevoie de o noua lege a CES, capabila sa transforme acest mecanism de consultare sociala intr-un dialog deschis si eficient intre toate categoriile societatii. In acest sens, prioritara este includerea in CES si a reprezentantilor IMM-urilor, a investitorilor straini si a organizatiilor neguvernamentale. Trebuie sa gasim o solutie de reprezentare si consultare a muncitorilor din zona nesindicalizata. Incurajarea dialogului social va fi intotdeauna o prioritate a mandatului meu prezidential.

Politicile de securitate sociala si politicile familiale trebuie insa scoase de sub influenia deciziilor electorale. Pensiile si alocatiile pentru copii nu sunt „pomeni electorale”, ele au nevoie de o strategie de durata, care sa asigure beneficii reale pentru cei vulnerabili si stabilitate pentru sistemul public.

In acest sens, voi sustine ca toate beneficiile sociale sa fie definite in raport cu salariul mediu, cel care rezulta din functionarea economiei si mai putin din deciziile de campanie electorala. Obiectivul meu este asigurarea predictibilitatii si a stabilitatii pe termen lung in domeniul social, iar pentru a reusi acest lucru trebuie ca toata lumea sa inteleaga faptul ca pensionarii si familiile cu venituri reduse nu intra in categoria persoanelor asistate social.

Ca presedinte al Romaniei eu imi doresc o tara in care nimeni nu este lasat in urma, indiferent de varsta pe care o are, de locul unde traieste si munceste, de abilitatile fizice si intelectuale pe care le are. Ma voi lupta in continuare pentru drepturile pensionarilor, pentru ca statul are o obligatie morala si legala fata de milioanele de romani care au muncit o viata pentru progresul societatii. Voi sustine Legea unitara a pensiilor publice, care va consacra, in mod real, principiul contributivitatii.

Ea va aduce echitate in sistemul public de pensii, prin eliminarea pensiilor de lux din sistemul bugetar si cresterea pensiilor mici, inclusiv cele ale pensionarilor cu grad de invaliditate, dar si a pensiei sociale minim garantate. Dincolo de sprijinul financiar pe care il merita, eu am convingerea ca primii dintre pensionari care merita atentia si grija noastra sunt cei singuri, care nu se bucura de sprijinul familiei. Pentru batranii singuri voi promova proiectul „O casa de batrani in fiecare judet”, astfel incat, fiecare dintre ei sa poata beneficia  de facilitati moderne si de ingrijire adecvata. Mai mult de atat, propun adoptarea legislatiei necesare pentru a stabili cat mai clar care sunt drepturile pensionarilor. In acest fel, milioane de oameni ajunsi la varsta a treia isi vor putea cere in mod legal drepturile pentru care au muncit o viata intreaga. Problema sistemului de pensii nu este doar a celor ajunsi la batranete. Generatiile mai tinere contribuie in fiecare luna la sistemul public de pensii, dar si la Pilonul II de pensii private obligatorii. Impreuna cu reprezentantii institutiilor publice si private implicate in gestionarea Pilonului II de pensii vom gasi solutiile pentru garantarea randamentului acestora.

In acest fel, oamenii vor fi protejati  de socurile de pe pietele financiare si vor avea siguranta ca se vor putea bucura la pensie de veniturile cuvenite. Aceste masuri de protectie sociala sunt necesare, pentru ca saracia ramane in continuare una dintre problemele si provocarile serioase cu care se confrunta tara noastra. Avem peste 4 milioane de romani, cu 140.000 mai multi decat in urma cu 5 ani, care sunt nevoiti sa traiasca la limita saraciei, cu mai putin de 10 lei pe zi. Pentru acesti oameni avem nevoie de solutii, iar raspunsurile nu vor putea veni de la o singura institutie. Problema saraciei afecteaza intreaga societate si suntem cu totii responsabili de combaterea ei.

Ca presedinte al Romaniei voi sustine infiintarea unui Comisar national pentru combaterea saraciei care sa stabileasca directiile de actiune publica in domeniul protectiei sociale. In acelasi timp, sustin introducerea unei indemnizatii sociale minime garantate pentru persoanele varstnice care nu beneficiaza de pensie si ale caror venituri se situeaza sub limita saraciei. Scopul acestei masuri este acela de  a lupta impotriva saraciei care inca afecteaza largi categorii din populatia Romaniei, cu precadere in randul batranilor ramasi singuri si care nu beneficiaza de sprijinul familiei. Este datoria noastra, a intregii societati, de a veni in sprijinul lor si am si implicare sociala.

Articol in categoria: Proiecte PSD


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273