Familia, in centrul comunitatii

noiembrie 17th, 2009

Vom reusi sa garantam o viata mai buna pentru fiecare familie din Romania doar daca asiguram accesul egal la servicii publice de calitate. In Romania sociala, statul este responsabil pentru ceea ce nu trebuie sa devina niciodata o marfa: educatia, sanatatea, justitia si siguranta cetateanului.

Invatamant

Ca presedinte al Romaniei, angajamentul meu este ca fiecare familie din Romania va putea sa isi trimita copiii la gradinita, la o scoala buna, la liceu si facultate. In acest sens, trebuie sa ne asiguram ca alocatia pentru copii este cu adevarat un instrument de sustinere a familiilor. De asemenea, educatia timpurie trebuie sa asigure serviciile necesare copilului si familiei sale in primii cinci ani de viata. Educatia timpurie trebuie sa raspunda nevoilor speciale ale copilului, astfel incat sa reduca riscul abandonului scolar. Pentru familiile cu venituri reduse trebuie sa gasim resursele necesare, fie ca este vorba despre burse sociale sau asistenta gratuita, astfel incat in urmatorii 5 ani sa nu mai existe familii care nu isi pot trimite copiii la scoala pentru ca nu au bani de carti, rechizite sau uniforme.

Fiecare copil din Romania trebuie sa aiba sansa de a urma o scoala buna, care sa beneficieze de conditii sanitare corespunzatoare, sa aiba o biblioteca, sa fie dotata cu cele mai noi calculatoare si sa fie conectate la internet de mare viteza. Nu mai putem accepta ca elevii de la tara sa fie obligati sa mearga kilometri intregi pentru a ajunge la scoala. Avem nevoie de mai multe scoli in mediul rural si de asigurarea transportului scolar pentru elevi, indiferent ca invata la oras sau la tara. Voi sustine cu toata increderea Pactul National pentru Educatie, un proiect in care cred si la care partidul pe care il conduc a contribuit cu initiative si solutii. Voi munci in continuare alaturi de guvernanti, de parinti, de profesori, de partenerii din sindicate si din mediul academic, pentru a gasi solutii pentru a imbunatati invatamantul romanesc.

Astazi, universitatile noastre produc diplome pe banda, in vreme ce somajul in randul tinerilor a ajuns la cel mai ridicat nivel din UE. Scoala romaneasca trebuie sa pregateasca profesionisti pentru piata muncii, oameni competenti, capabili sa concureze oriunde, in tara si strainatate.

Sanatate

Ca presedinte al Romaniei ma voi asigura ca statul isi indeplineste obligatia de a asigura fiecarei familii ingrijire medicala adecvata si accesibila, in conditii decente. Avem nevoie de spitale moderne, de medicamente ieftine pentru persoanele vulnerabile, de cat mai multe dispensare in mediul rural si de salarii adecvate pentru personalul medical. Pentru a reusi acest lucru sistemul de sanatate are nevoie de finantare adecvata, management performant si profesionisti. De aceea, voi sustine infiintarea unui Pact National pentru Sanatate, care va oferi directiile generale de dezvoltare in domeniul sanitar. Un astfel de acord la nivelul intregii societati, asumat de intreaga clasa politica, va putea aduce, in sfarsit, stabilitate in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc.

In vederea asigurarii protectiei sociale pentru pensionari si pentru continuarea cresterii accesului la medicamente, voi sustine infiintarea Companiei Farmaceutice Nationale pentru incurajarea producatorilor romani si reducerea costurilor in farmacii. Chiar daca tara noastra trece astazi prin vremuri grele, nu avem voie sa abandonam acele domenii esentiale pentru bunastarea populatiei – sanatatea si educatia.

Siguranta familiei

Criza economica, datorita efectelor sale la nivelul societatii, este in prezent principala amenintare la adresa sigurantei familiei. Statul are obligatia de a raspunde acestor provocari prin masuri adecvate de protejare a populatiei si de asigurare a increderii publice.

Ca presedinte al Romaniei voi sustine colaborarea cat mai stransa intre institutiile comunitare si institutiile de ordine publica din Romania. Principiul care trebuie sa stea la baza actiunii institutiilor statului in ceea ce priveste siguranta cetateanului este prevenirea savarsirii de infractiuni, prin identificarea cauzelor si a conditiilor care pot genera incalcarea legii si interventia adecvata pentru eliminarea sau reducerea lor. Ca atare, voi sprijini cresterea nivelului de protectie a comunitatilor urbane si a scolilor, prin consolidarea Politiei scolilor si cresterea nivelului de siguranta in zonele sarace sau periferice.

De asemenea, o prioritate a actiunii publice trebuie sa fie implicarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste siguranta lor si a comunitatii din care fac parte. Nu in ultimul rand, este necesara combaterea traficului si consumului de droguri prin programe de educatie si mediere comunitara care sa sustina integrarea minorilor in societate, a persoanelor defavorizate, marginalizate si a celor care traiesc in medii cu risc de infractionalitate ridicat.

Justitie

Statul trebuie sa asigure accesul liber, neingradit, rapid, al tuturor celor care au nevoie de serviciile publice oferite de justitie. Ca presedinte al Romaniei rolul meu va fi de a asigura independenta reala a puterii judecatoresti si de pastra un dialog permanent cu toate categoriile sociale si profesionale implicate in actul de justitie (magistrati, cetateni, societate civila). Alaturi de partenerii sociali si profesionali voi contribui la elaborarea strategiilor si a politicilor publice cu privire la actul de justitie si voi veghea la respectarea hotararilor adoptate. Principalul obiectiv al mandatului meu va fi imbunatatirea substantiala a serviciilor publice oferite de justitie in slujba cetateanului. In acest sens, principiile care vor sta la baza actiunii mele vor fi: justitia moderna trebuie sa fie distributiva de dreptate si justitia trebuie privita ca un factor esential al coeziunii sociale.

Articol in categoria: Proiecte PSD


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273