Recastigarea demnitatii nationale

noiembrie 17th, 2009

Reconstructia societatii romanesti va reusi pe deplin doar atunci cand vom regasi mandria de a fi romani.

Politica externa

A venit vremea sa dam un nou sens proiectului de transformare a Romaniei, astfel incat urmatorii 20 de ani sa devina o perioada de certitudini nu doar pentru dezvoltarea tarii, dar si in politica externa. Asa cum proiectul nostru in ultimele doua decenii a fost integrarea in Occident, proiectul pentru urmatorii 20 de ani este stabilirea unei Romanii influente, moderne, prospere, sigure pe sine, increzatoare in destinul sau, pe masura a ceea ce reprezinta si poate natiunea noastra.

Va trebui sa invatam mai bine sa ne exercitam si aparam interesul nostru in Europa, prin stabilirea unor aliante cu geometrii variabile, care sa ne asigure conectarea rapida la politicile si proiectele europene. In acest sens, trebuie sa ne stabilim pozitii nationale si aliante in cadrul Uniunii pentru a fi siguri ca pregatirea perspectivei financiare 2013-2020 va tine cont si de interesele Romaniei, iar acest lucru este o problema majora de influenta si o problema prioritara de consolidare a expertizei.

Pentru a prezenta credibilitate si interes pe plan international, va trebui sa fructificam parteneriatele strategice existente ale Romaniei si sa promovam cu inteligenta stabilirea de noi relatii de parteneriat in zone de interes pentru economia Romaniei.

Consolidarea relatiei transatlantice este o prioritare pentru Romania, fiind constienti ca amenintarile globale care pot afecta tara noastra pot fi gestionate eficient numai printr-o cooperare stransa intre SUA si Uniunea Europeana. La nivel regional, prioritatara este relansarea relatiilor cu vecinii nostri. Este anormal si contraproductiv ca Romania sa aiba astazi relatii reci cu un numar important de vecini directi sau indirecti. Faptul ca suntem granita de Vest a UE si NATO ne aduce responsabilitati, pentru care este nevoie sa gandim pragmatic politica noastra spre Rasarit. De Republica Moldova suntem legati prin istorie, prin atat de multe atribute ale identitatii comune. Este nefiresc sa avem o relatie discontinua, iar sprijinul nostru direct pentru stabilitatea sa economica si sociala sa nu aiba o consistenta semnificativa.

Ca stat membru UE, Romania va trebui sa insiste pentru o mai mare implicare a Uniunii in Republica Moldova, pentru acordarea de asistenta financiara europeana. O prioritate a actiunii noastre europene este stimularea contributiei Uniunii la finantarea proiectelor de dezvoltare economica si sociala in Republica Moldova. In acelasi timp, o prioritate pentru politica noastra externa trebuie sa fie reangajarea in relatii pragmatice cu tarile emergente, China, Rusia, India, Brazilia. Va fi necesara alocarea unor resurse consistente in exercitarea politicii noastre externe pentru reinvigorarea relatiilor cu aceste mari puteri. China reprezinta un partener extrem de important pentru Romania, cu un potential de investitii si de cooperare pe care din pacate nu l-am valorificat, in pofida deschiderii si imensei simpatii de care ne bucuram.

Recastigarea influentei in zonele traditionale si castigarea de noi piete reprezinta o alta prioritate ce va trebui transformata in proiecte concrete, inclusiv prin extinderea parteneriatelor cu tari influente din Orientul Mijlociu. Cooperarea economica la Marea Neagra trebuie sa depaseasca epoca formei fara fond si sa asezam viguros pe harta companiile romanesti.

De asemenea, trebuie promovata cu mai mare atentie pozitia geostrategica a portului Constanta ca punct nodal de conectare cu tarile din Caucaz si intregul spatiu post-sovietic. Ca presedinte al Romaniei voi incuraja implicarea creativa a resurselor intelectuale, a mijloacelor de promovare culturala. Influenta economica, influenta culturala, expansiunea intereselor comerciale, sprijinirea financiara a retelelor de ONG-uri romanesti care lucreaza in strainatate, extinderea lectoratelor si catedrelor din universitati, crearea unei retele culturale influente in strainatate trebuie sa devina constituente mai vizibile ale exercitarii politicii noastre externe.

Comunitati romanesti

Va fi foarte greu sa construim Romania moderna fara ambitia, inteligenta si creativitatea milioanelor de romani care au plecat din tara sa isi faca un rost in viata. De aceea, prioritatea mandatului meu de presedinte este sa ii aducem inapoi pe cati mai multi dintre ei. Sa le oferim speranta unui viitor mai bun, aici, in Romania. Sa ii sprijinim in gasirea unui loc de munca sau in deschiderea unei afaceri, cu achizitionarea unei locuinte si cu o scoala buna pentru copiii lor. Sunt lucruri care ne sunt la indemana si care pot aduce un nou inceput in societatea romaneasca. In acelasi timp, trebuie sa fim constienti ca avem o datorie fata de romanii plecati la munca in strainatate. De atatea ori banii trimisi de ei familiilor ramase in tara au ajutat economia nationala sa treaca peste momente dificile. Statul roman trebuie sa aiba grija de toti cetatenii sai, indiferent unde traiesc si muncesc. Trebuie sa ne asiguram ca sunt tratati la fel ca ceilalti cetateni ai Europei, ca pot circula liber, ca pot munci acolo unde isi doresc in conditii legale si decente, ca sunt aparati de autoritatile statelor unde traiesc potrivit legilor europene.

In aceeasi masura, in mandatul meu de presedinte, statul roman va actiona pentru pastrarea si afirmarea identitatii nationale a minoritatilor romanesti de pe teritoriul altor state. Trebuie sa incurajam implicarea comunitatilor romanesti in viata politica a statelor in care s-au stabilit pentru o mai buna promovare a intereselor specifice ale acestor comunitati, inclusiv cele ale Romaniei.

Armata

In ultimul deceniu, tara noastra si-a folosit cu succes capacitatile in planul asigurarii securitatii globale: armata noastra a fost un varf de lance pentru promovarea profilului strategic al Romaniei, intarind credibilitatea noastra in plan extern, iar sacrificiul militarilor romani a reprezentat un argument solid pentru pozitionarea actuala a Romaniei.

In acelasi timp, schimbarile profunde in evolutia mediului de securitate actual fac ca sarcinile adresate armatei sa fie din ce in ce mai complexe si diversificate, manifestandu-se intr-un spectru larg, de la operatiile de stabilizare, specifice managementului crizelor pana la conflicte armate de mare intensitate. Acest lucru determina necesitatea unei adaptari permanente a organismului militar la cerintele de securitate prezente si viitoare. Armata Romaniei trebuie sa continue procesul de modernizare si sa poata dispune de o structura de forte moderna, flexibila, dislocabila, sustenabila, capabila sa indeplineasca intreaga gama de misiuni.

Procesul de transformare pe care il parcurge institutia militara trebuie sa se desfasoare coerent si predictibil, potrivit deciziei politice, in consens cu interesele nationale si angajamentele internationale.

La baza proiectului „O singura Romanie” se afla anajamentul meu fata de respectarea statului de drept, a principiilor democratiei, a drepturilor si libertatile cetatenesti, a economiei sociale de piata, competitiva si stabila. Ca presedinte al   Romaniei voi lucra impreuna cu Parlamentul, Guvernul si celelalte institutii ale statului, cu reprezentantii societatii civile, ai  mediului academic, cu intreprinzatori si sindicate in vederea detalierii si implementarii propunerilor cuprinse in programul politic „O singura Romanie”.

Articol in categoria: Proiecte PSD


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273