Recastigarea increderii in actiunea statului

noiembrie 17th, 2009

Dezvoltarea economica nu va putea fi realizata fara recastigarea increderii oamenilor in actiunea statului. Astazi, in societatea romaneasca exista o ruptura intre oameni si guvernanti. Este un lucru prea evident pentru a mai fi semnalat, dar tocmai de aceea avem nevoie de actiune imediata, de curaj si mai ales avem nevoie de consens. Odata cu aderarea la NATO si UE, Romania a intrat intr-o noua etapa istorica a evolutiei sale. In consecinta, tara noastra are nevoie de un nou cadru institutional, adecvat contextului integrarii comunitare, capabil sa raspunda provocarilor cu care ne confruntam la inceputul secolului XXI. Romania pe care ne-o dorim cu totii, o tara europeana si moderna, va trebui intemeiata pe alte principii decat cele care ne-au ghidat pe drumul iesirii din comunism si dictatura.

Ca presedinte al Romaniei voi sustine formarea unui Forum Constitutional care sa puna in dezbatere optiunile fundamentale pentru recladirea statului roman. Am in vedere refacerea echilibrului intre principalele puteri ale statului, precum si definirea clara a responsabilitatilor pe care le au Presedintele, Parlamentul si Guvernul. De asemenea, voi sustine garantarea de catre Constitutie, pe langa drepturile fundamentale ale cetatenilor, a celor destinate bunastarii lor sociale. In plus, este necesara o noua lege de functionare a CSAT, astfel incat acesta sa poata raspunda si amenintarilor economice si sociale nu doar celor legate de securitate nationala. Obiectivul mandatului meu de presedinte este recastigarea increderii romanilor in institutiile fundamentale ale statului. Democratia nu poate functiona daca oamenii nu au incredere in alesii lor. Pentru a recastiga aceasta incredere trebuie sa ii intoarcem pe alesi in mijlocul oamenilor, sa ii responsabilizam. Un prim pas a fost facut, atunci cand partidul pe care il conduc a promovat in Parlament legea votului uninominal. Lucrurile nu trebuie sa se opreasca aici. De aceea, voi sustine in continuare implicarea tot mai mare a partenerilor din societatea civila si din mediul de afaceri in procesul legislativ. Acest lucru va duce la cresterea eficientei in activitatea de legiferare, la sporirea transparentei si la obtinerea unui sprijin cat mai larg in societate pentru legile adoptate. Implicarea partenerilor sociali nu trebuie sa se opreasca la nivelul activitatii de legiferare. Alaturi de autoritatile executive, ei trebuie sa aiba acces si sa urmareasca procesul de implemetare a actelor normative.

Acestea sunt numai cateva dintre principiile care stau la baza unei bune guvernari a societatii. Ca presedinte al Romaniei voi sustine institutionalizarea practicilor care stau la baza bunei guvernari, astfel incat acest deziderat sa depaseasca nivelul bunelor intentii si sa devina un ghid obligatoriu pentru activitatea publica a oricarei institutii publice. In mandatul meu de presedinte al Romaniei voi urmari refacerea unei relatii corecte intre cetatean si administratie. Ideea fundamentala de la care trebuie sa plecam este ca rolul administratiei este acela de a servi cetateanul, de a veni in sprijinul sau si de a-i imbunatati viata. In acest sens, obiectivul meu este recladirea spatiului public si transformarea lui intr-un loc al dialogului si cooperarii intre partenerii sociali, oamenii de afaceri si administratie.

In acest spatiu, fiecare parte trebuie sa fie constienta de rolul pe care il are. Responsabilitatea administratiei este aceea de a furniza servicii publice de calitate, accesibile tuturor cetatenilor. In acest sens, voi sustine intarirea capacitatii administrative a statului, pentru o guvernare moderna bazata pe reducerea birocratiei, limitarea coruptiei, cresterea    transparentei actului administrativ, reducerea cheltuielilor statului si cresterea eficientei institutiilor publice. Trebuie sa  acceleram procesul de descentralizare concomitent cu stimularea dezvoltarii economice la nivel local si regional. Trebuie sa consolidam mecanismele de formulare, evaluare si implementare a politicilor publice locale, nationale si europene care sa raspunda cerintelor cetatenilor si ale oamenilor de afaceri. Trebuie sa imbunatatim managementul financiar in planificarea, implementarea si evaluarea politicilor publice. Avem nevoie de o noua lege a achizitiilor publice, care sa asigure pe de-o parte eficienta sistemului, iar pe de alta parte prevenirea si combaterea coruptiei.

In cele din urma, reforma administratiei are o singura reteta de succes – investitia in capitalul uman. Obiectivul nostru trebuie sa fie transformarea functionarului public intr-un adevarat manager al resurselor publice. Fie ca este vorba despre functionarul din spatele ghiseului sau despre directorul unei agentii guvernamentale, cu totii trebuie sa se supuna acelorasi reguli ale eficientei si transparentei in desfasurarea activitatii. Iar inainte de toate trebuie sa vina respectul fata de cetatean. Voi sustine adoptarea unei noi legislatii in ceea ce priveste administrasia publica locala si centrala pentru a stabili, o data pentru totdeauna, care este nivelul pana la care puterea politica poate numi oameni in functii publice. Statul roman functioneaza cu o administratie sufocata de regulile si mentalitatile unui regim disparut in urma cu 20 de ani. Tot de atunci se vorbeste fara intrerupere despre reforma administratiei, dar pasii facuti in aceasta directie au fost, de cele mai multe ori, prea putini si prea timizi. De aceea, profesionalizarea si depolitizarea administratiei raman inca prioritati nationale de la care nu avem voie sa ne abatem.

Transparenta si integritatea actului de guvernare sunt singurele care vor reusi sa recladeasca increderea cetateanului in democratie si in institutiile statului de drept. Pe de alta parte, responsabilitatea sociala a corporatiilor este sa fie un partener loial al comunitatii in care isi desfasoara activitatea. Companiile sunt raspunzatoare nu doar pentru cresterea profitului, dar si pentru bunastarea angajatilor, conditiile in care muncesc, traiesc, isi cresc copiii,  isi ingrijesc sanatatea, isi petrec timpul liber.

Responsabilitatea sociala a corporatiilor inseamna o investitie pe termen lung in crearea unei forte de munca instruita, performanta si motivata pentru a realiza produse si servicii competitive. In al treilea rand, rolul societatii civile este acela de a se implica in cat mai mare masura in luarea deciziei publice sau politice, de a corecta neajunsurile actiunii publice si de a propune noi directii de dezvoltare. Guvernul are responsabilitatea de a incuraja si de a sustine dezvoltarea activitatii civice in societatea romaneasca. In acest sens, voi sustine o Lege a voluntariatului are sa ii confere drepturi voluntarului in fata angajatorului, care sa recunoasca activitatea de voluntariat ca vechime in munca si care sa sprijine financiar activitatea de voluntariat. In aceeasi masura, statul trebuie sa asigure crearea unor parghii institutionale, atat la nivelul Guvernului, cat si in relatia cu Parlamentul, care sa permita participarea activa a reprezentantilor societatii civile la dezvoltarea politicilor publice. Sunt necesare imbunatatirea managementului public in ceea ce priveste mecanismul de consultare intre partenerii sociali si administratie si adoptarea unor criterii de buna practica pentru consultarea publica, care sa reflecte reprezentativitatea, transparenta, informarea, facilitarea si post-evaluarea. Eu am convingerea ca dificultatile momentului nu vor fi depasite prin eforturile unui singur om, ale unui singur partid sau ale unui singur guvern. Criza de credibilitate prin care trece astazi societatea romaneasca va fi depasita numai prin responsabilitate, munca si dialog in interiorul societatii. Acestea sunt principiile care stau la baza candidaturii mele la functia de presedinte.

Articol in categoria: Proiecte PSD


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/jaxadv/public_html/ileanasavu.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273